De aller beste hockeykampene gjennom tidene


Nordmenn begynner å få opp øynene for ishockey, men sammenlignet med for eksempel Sverige eller Kanada så er interessen fortsatt laber. Norge som nasjon har heller ikke markert seg internasjonalt, sammenlignet med de store gigantene. En håndfull nordmenn har spilt i NHL, med Espen «Shampo» Knutsen og Mats Zuccarello som de to mest fremgangsrike spillerne. Men hvilke internasjonale hockeykamper har vært aller best gjennom tidene?

Internasjonale kamper

Miracle on ice  – USA mot Sovjetunionen i 1980

Kampen mellom USA og Sovjetunionen ved de olympiske spillene i 1980 trekkes ofte fram som en av de mest spennende kampene i historien. Bakgrunnen er at laget til USA i praktikken var et amatørlag, det var ikke tillatt for NHL-spillere å delta, og de burde ikke ha en sjanse mot Sovjet. De to lagene hadde spilt tidligere, og da tapte USA med 3 mot 10. I Lake Placid skjedde det likevel et mirakel, kampen kalles også ofte for «Miracle on ice». Etter å ha slått ut blant annet Sverige tidligere i turneringen, så vant USA med 4-3 over Sovjet, noe som var en utrolig overraskelse. Dette var selvfølgelig lenge før man kunne spille live odds i løpet av kamper, men hvis man hadde hatt en Expekt Kampanjekode og et spill på USA så hadde det vært en ekstremt nervepirrende opplevelse.

Sverige mot Kanada i OL-finalen i Lillehammer 1994

Over lang tid så er det spesielt seks land som er trukket fram som de ledende nasjonene innenfor hockey – USA, Russland, Canada Tsjekkia, Finland og Sverige. Det finnes selvfølgelig en rekke spennende kamper mellom disse nasjonene, men for å ikke velge enda en kamp med USA og Russland (tidligere Sovjetunionen) så er det mulig å se på OL-finalen i Lillehammer. Sverige spilte finale mot Kanada, og det var første gangen som en finale måtte avgjøres med straffer. Det var den legendariske Peter Forsberg som skåret for Sverige, før målvakten Tommy Salo fastsatte sluttresultatet 3-2 til Sverige.

Avgjørende kamper i NHL

Selv om det selvfølgelig finnes mer eller mindre profesjonelle ishockeyligaer rundt om i verden, så er det ingen som kan måle seg med NHL. Derfor er det også naturlig å se på noen av de mest episke kampene fra NHL:

Américo Toledano / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Los Angeles Kings mot Toronto Maple Leafs 1993

Wayne Gretzky er kanskje den beste hockeyspilleren gjennom tidene, og i 1993 spilte han det som mange mener er den beste kampen i karrieren. I den avgjørende syvende kampen i den såkalte Campbell Conference skåret Gretzky tre mål for Los Angeles Kings, noe som gjorde at de kom til finalen i Stanley Cup for første gang.

Toronto Maple Leafs mot Detroit Red Wings 1942

En hel evighet før Gretzky dominerte NHL, så spilte Toronto Maple Leafs mot Detroit Red Wings i Stanley Cup finalen i 1942. Toronto tapte de første tre kampene av syv, men klarte utrolig nok å hente inn overtaket og vinne finalen. Det var spesielt den femte kampen som var avgjørende, med Don Metz som utmerket seg spesielt og bidro til en 9-3 seier til Toronto Maple Leafs.

Facebook Likes