Skiidrett i Norge


I Norge er ulike former for skiidrett svært populært. Nesten like populært som en Racebook velkomstbonus, den bør du virkelig se nærmere på. I vintersesongen er utendørsaktiviteter som ulike former for skiidrett noe mange driver med på dagen før du kanskje avslutter dagen med litt avslappende spill i sofaen.

Ulike skiidretter

Norge har fremragende utøver i en rekke ulike skiidretter. Det er mulig å dele inn skiidrettene i henholdsvis nordiske grener (langrenn, skihopp og kombinert) og alpin skiidrett (blant annet slalåm, super-G og utfor). Det finnes selvfølgelig en rekke andre idretter relatert til ski som ulike former for freestyle, snowboard og så videre, men det er de nordiske grenene og alpint som får mest oppmerksomhet.

Norge som fremgangsrik skinasjon

Hvorfor er det da mange gode utøvere akkurat i Norge? Vi er et relativt lite land med en begrenset befolkning. Selvfølgelig spiller vær og natur en rolle ved at det helt enkelt er god tilgang til snø store deler av året. Samtidig er det mulig å argumentere for at mye større land som for eksempel Tyskland og Frankrike egentlig har like gode muligheter for trening på ski med tilgang til alpene. Det ville da ikke være snakk om samme form for breddeidrett som i Norge, men forutsetningene finnes der. Vi må kanskje søke etter grunnen til de gode resultatene for Norge dypere i historien og andre forhold.

Norske profiler og forebilder

Hvis du ber en nordmann om å nevne noen kjente idrettsutøvere er det sannsynlig at mange nevner utøvere innenfor skiidrett, som kjente navn med Therese Johaug og Petter Northug. Du som er interessert av fotball vil selvfølgelig nevne kjente fotballspillere, vi skal ikke påstå at skiidrett er helt enerådende i Norge. Men det er uten tvil slik at skiidrett får mye oppmerksomhet. Til tross for en del turbulens rundt for eksempel Therese Johaug etter dopinganklager og utestenging fremstår de norske skistjerne som gode forbilder som hovedsakelig får positiv oppmerksomhet og dekning i media. Hvis en ung utøver prøver å velge mellom ulike idretter, eller vurderer hvorvidt det er verdt å satse på en videre karriere innenfor skiidrett, finnes det mange forbilder å se opp til.

Skiidrett som lagidrett

Noen få disipliner som stafett utøves av et lag også innenfor skiidrett. I all hovedsak er utøveren dog alene i sporet og konkurrerer mot alle andre. Det finnes ikke en like sterk lagkultur innenfor skiidrett som det for eksempel gjør innenfor sykkel. Det finnes ingen syklist som skulle gi seg ut i Tour de France uten et lag, hvis noen skulle være dumdristig å prøve seg uten laget sitt ville han vært dømt til å tape. Innenfor sykkelsport er taktikken innenfor laget viktig. Hvis laget ikke fungerer med dårlig dynamikk og konflikter vil resultatene aldri bli gode heller. Er det mulig å finne de samme drivkreftene innenfor skiidrett?

Norge som eksempel på lagfølelse innenfor skiidrett

Når vi opplever norske utøvere i konkurranser innenfor skiidrett er det ikke sjeldent at det er mulig å finne nordmenn på både første-, andre- og tredjeplass. De fysiske forutsetningene innenfor skiidrett gjør ikke at vi kan takke en laginnsats for dette, på helt tilsvarende måte som for eksempel sykkel der du kjører tett etter hverandre i et lag for å få fordeler. Samtidig kan lagfølelsen blant utøverne, følelsen av at det finnes et vi som kjemper sammen, helt klart hjelpe til å gi den ekstra innsatsen sammenlignet med utøvere fra andre land som kanskje kjenne ser mer alene i sporet.

Facebook Likes